tisdag 24 mars 2015

Provkörd: Helt nya Suzuki Vitara

Uppe i de jämtländska skogarna var platsen för provkörningen av den helt nya Suzuki Vitara. Många av er minns säkert Suzuki Grand Vitara, men detta är alltså en helt ny modell.

Fjärde generationens Suzuki Vitara är både kompakt och robust samtidigt som den är mjuk och följsam.

Den snäckformade motorhuven är det som finns kvar av den tidigare väldigt kantiga men ack så populära bilen från åttiotalet. 2015 års modell är helt ny - som pånyttfödd. Den har mjuka linjer och ett svagt sluttande tak med nya lösningar inom säkerhet, prestanda och design.
Och precis som en nyfödd, är den mjuk och go. 
Men jag får nog erkänna att sneakversionen, tvåhjulsdriven med bensinmotor, är lite väl "mellanmjölk".

Tvärtom för den fyrhjulsdrivna dieselmotorn med sexväxlad växellåda, den är motorn man bör välja när man köper sig en ny Vitara. Fjädringen är mjuk, kanske lite väl mjuk just när man kör terräng då man nästan sitter och studsar med i guppen. Även om det bidrar med lite äventyrskänsla.
Den femsitsiga crossover-suven har ett bra bagageutrymme på 375 liter då baksätet är i uppfällt läge, med nedfällt är det på hela 1120, kanon. Men akta jackan när du lyfter ur weekendväskan, laststeget sticker ut en bit, säkert bra vid ilastning men lite irriterande vid avlastning.Mycket finns med redan i standardutbudet (Comfort); skidplates och stolsvärme, men väljer man antingen Exclusive eller High Executive så har man välfyllda tillbehörspaket med bland annat navigation, takreling, tonade rutor och panoramaglastak.

Skulle man vilja kan man även individualisera bilen med att välja karossfärg, få annan kulör på taket, ha grillen i antingen vitt eller svart samt en hel del av inredningen utbytt till den färg du väljer.

Karossen i sig är till stor del byggd i höghållfasthetsstål, nytt är också autobromssystemet ­­­– Radar Brake Support, som automatiskt bromsar bilen vid en kollision, även om du själv inte står på bromsen. Detta system är standard när man väljer den fyrhjulsdrivna versionen.
 
Fyrhjulsdrifts-systemet är det samma som finns hos SX4-Cross; Suzuki Allgrip och tillsammans med hill descent control samt hill hold (start-i-backe-hjälp), så vart jag faktiskt mäkta imponerad av det i terrängbanan.
Dagen vi testkörde var det både snö och lera på den utmanande banan. Vi fick prova på både hill hold och de andra nya tekniska lösningarna som Vitara hade att erbjuda. Och den höga markfrigången (18,5 cm) tackar jag för.

Väl ute på vägarna visade den fyrhjulsdrivna dieseln upp sig från sin bästa sida. Bilen är följsam och känns trygg när man gasar på. Topphastigheten är 180 km/tim även om det kanske är att pressa lite för mycket.

Båda motorerna är på 120 hk och motsvarar kraven för Euro6, dieseln på 1,6 liter har en bränsleförbrukning på 4,2 l/100 km och gör 0-100 på 12,4 sekunder, medan bensinaren – även den på 1,6 l, har en bränsleförbrukning på 5,3 l/100 km – båda har ett CO2-utsläpp på 123 g/km.

Priser från 154 900 kronor och uppåt är ett bra pris för en helt okey miniSUV när man antingen är på skidsemester, besöker stugan långt inne i skogen eller varför inte – villan i förorten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar!