torsdag 12 mars 2015

Nya Volkswagen Touran

En ny generation av familjebussen Volkswagen Touran kommer till Sverige i höst. Med snålare motorer, förbättrad komfort och många förvaringslösningar kan man nog sia om att detta blir den nya familjefavoriten.

Den nya MPV:n har blivit 130 mm längre, dvs hela 4527 mm lång och har samtidigt bantats 62 kilo. Bantningen beror mest på att man bytt till höghållfasthetsstål i vissa partier av kaross och anat. I och med detta har bilen i samband med nya motorer så också blivit mer bensinsnål än sin föregångare.
Hela 19 % snålare.

Man har försökt att hålla fast vid den populära ”familjebuss-looken” även om man piffat till den lite här och var, sen faceliften kom 2010.

Touran kommer till Sverige som sjusitsig, vill man ha femsitsig så är det ett tillval, och tack vare att den andra sätesraden har en k. Easy-Entry-funktion, som gör att den andra sätesraden fälls fram, så underlättar in- och urstigning för de som sitter på tredje raden (även om man bara bör sitta där kortare sträckor).
På både andra och tredje raden har vi bältespåminnare och ISOFIX-fästen redan i standard utgåvan, det finns även två soljalusier som integrerats i dörrarna för att skydda småbarn mot starkt solljus.

Genomtänkta förvaringsmöjligheter

Bagageutrymme är på 970 l (beräknat fram till andra sätesraden) och om man fäller de bakre sätesraderna så kan man genom de nyutvecklade Fold-Flat-sätena få ett plant lastgolv som då kan erhålla 1857 l lastvolym.
Utöver lastutrymmet finns det över 45 förvaringsfack till, bla för surfplattor och mobiler samt utdragbara lådor under framsätena, det främre mittarmstödet kan tas loss och tas med ut, den andra sätesraden har fällbara bord från framsätenas ryggar, samt många fler smarta lösningar.
På säkerhetssidan har denna MPV (Multi Purpose Vehicle)redan i standard farthållare, autobroms, trötthetsvarnare, multikollissionsbroms samt mycket mer.
Denna moderna familjebuss kommer med tre bensinmotorer samt tre dieslar, alla med start/stopp-system och bromsåtervinning samt att de motsvarar kraven hos Euro6.
Där vi till exempel har den starka 150 hk TSI på 1,4 l bensinmotorn som har en bränsleförbrukning på 5,4 l/100 km eller den snåla dieselversionen på 1,6 l TDI motor på 110 hk med en bränsleförbrukning på 4,1 l/100 km.

Släpper även en sportversion

I höst är det alltså lansering av Volkswagen Touran och prisuppgifter kommer närmre det, men vi kan redan nu även avslöja att man tänkt släppa en ”R” version för att göra familjebussen mer sportig. Men någonstans tycker jag att familjebuss och sportighet inte ens passar i samma mening men, men vi får se vad som kommer i höst, hurusom så tror jag att detta kommer bli ett bra alternativ till alla de stora kärnfamiljer där ute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar!