måndag 11 november 2013

Världspremiär för nya Nissan Qashqai

 I vår kommer den nya uppdaterade Nissan Qashqai till Sverige. Och förra veckan var det pressvisning i London.
Och vad har då hänt sedan crossovern kom till oss i norden 2007? Jo, i och med uppdateringen har den blivit längre, slankare och bekvämare med mer teknologi och smarta lösningar än hos sin föregångare som ändå sålde i över 2 miljoner exemplar.

Gott om plats utlovas i den nya crossovern, här har man förlängt den 49 mm (jämfört emot föregångaren)samt gjort den något lägre. Så man ska nu kunna erbjuda erfarenheterna från en SUV och komforten från en familjebil.Smarta lösningar och snygga detaljer
Bagageutrymmet har förstorats och rymmer numer hela 430liter utan att ha fällt ner baksätena, det är 20 liter mer än hos förra generationens Qashqai. Framgången med bagageutrymmet ser Nissan kommer att bero dels på det variabla lastgolvet men även de innovativa lösningarna gällande förvarning och komfort.
Något som är bra är de vändbara ”mattorna” i bagageutrymmet, ena sidan har de den snygga textilen som hör till inredningen och den andra sidan är avtorkningsvänligt efter det att man t.ex. haft leriga stövlar i bakluckan…
Men är den snygg då? 
Exteriört har man ändrat grillen och strålkastarna (som numer är i LED-utförande), längs karossen går en snygg linje som binder samman det tuffa men ändå väldesignade formspråket hos den nya QashQai.

Interiört har man tänkt på både design och innovativa lösningar. Med inspiration från NASA, har man fått fram bekväma sittplatser som ska bjuda in till långdistans-körning.
Några småsaker jag skulle kunna sätta extra plus för är även den snygga LED belysningen runt växelspaken (ok det är rent design-mässigt) och de lite djupare mugghållarna, som gör att min vattenflaska nu står rakt, istället i lutande vinkel som hos många andra bilar…

Nissan Qashqai byggs på en plattform som delas utav Renault, den kallas CMF (Common Module Family) och det ska erbjuda mer effektivitet i framförandet utav bilen.
På presskonferensen utlovar Senior VD Shiro Nakamura att det kommer att komma 51 nya modeller under de kommande sex åren från Nissan genom deras fokusering på framtiden, här närmast efter Qashqai blir X-trail, en SUV med musklerna på det rätta ställena, men det får vi kika närmre på sen
J
.

Fyra motorer, varav två är bensindrivna och två är dieseldrivna kommer att finnas vid lanseringsdatumet, de kommer att finnas med 2-hjulsdrift eller med 4-hjulsdrift.
Alternativen att välja bland är:
1,2 liters DIG-T på 115 hk, 1,6 liters DIG-T på 150 hk, 1,5 liters dCi på 110 hk eller 1,6 liters dCi på 130 hk.
Alla motorer är turboladdade, allt för att kunna sänka utsläpp och bränsleförbrukning.

Redan i standard får man ett väl tilltaget säkerhetspaket, Nissan saftey shield, som erbjuder bl.a. frontkollisionsvarnare, trafikmärkes identifiering, döda vinkel varnare, helljusassistans, parkeringsassistans m.m.

Så rent generellt, vad har jag än så länge att säga om den nya Qashqai?
Den är snygg – inte kanske utmärkande på något vis, men inuti väntar en värld av bra förvaring och smarta lösningar, som förenklar och förskönar min vardag. Med teknik och säkerhetspaket för en premiumbil till priset av en komfortabel familjebil i c-segmentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar!