söndag 28 oktober 2012

Söndagsläsningen: Mercedes Jallinek

Vidare i vår söndagsläsning följer vi i spåret utav Rosa Bandet och hyllar våra kvinnor, näst ut är:


Hennes smeknamn har givit namn åt ett av världens mest kända bil-märken – Mercedes.

Hon var bara tio år när pappan Emil Jellinek döpte en bil efter henne. Men frågan är om hon ens hette Mercedes. Hennes riktiga namn var Adriana Manuela Ramona. Mercedes var tydligen bara ett kärleksfullt smeknamn. Ordet eller namnet Mercedes är spanska och betyder ungefär nåd, älskvärdhet och ynnest.
Emil Jellinek var österrikisk konsul i Nice, Frankrike och en väl ansedd affärsman som älskade bilar och som också gav sig in i bilbranschen – bland annat med Daimler som han besökte 1897. Då beställde han också sin första Daimler som hade en motor på två cylindrar och sex hästkrafter. Toppfarten var bara 24 km/tim vilket var för långsamt för Jellinek som krävde att hans bilar skulle klara minst 40 km/tim.


Året därpå levererades hans nya bil men inte heller den räckte till tyckte han. Under motorhuven satt en 8-hästars motor som gjorde ett mycket bra jobb men ändå var den för klen skrev han till Daimler och bad dem bygga honom något exceptionellt vilket de också gjorde. 1900 fick han så sitt specialbeställda exemplar vilket gjorde den till världens första bil för landsväg med en motor på fyra cylindrar och hela 35 hästkrafter som drev på bakhjulen. Toppfarten var hisnande dryga hundra km i timmen. Mycket för sin tid. Bilen beskrivs ofta som den första riktiga automobilen – inte en hästdroska med imonterad motor.


Jellinek som både var tävlingsinriktad men också en skicklig marknadsförare ställde 1901 upp med sin racerbil i en hastighetstävling mellan franska Nice och Aix en Provence. Bilen vann och han döpte modellen efter sin dotter Mercedes. 
Ett år senare hängde han upp ett jätteporträtt på dottern på bilmässan i Paris. Mercedes Jellinek blev berömd inte bara för att ha gett namn åt en bil.
Hon blev också känd i hemstaden
Wiens societet för två stormiga äktenskap. Men hon var aldrig särskilt intresserad av bilar utan dog bara 39 år gammal av skelettcancer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar!