söndag 21 oktober 2012

Clärenore Stinnes Söderström

Hon körde jorden runt, 5 000 mil och hamnade i Sverige.

Vidare i vår söndagsläsning följer vi i spåret utav Rosa Bandet och hyllar våra kvinnor, näst ut är:


Clärenore Stinnes var dotter till en av Tysklands rikaste män. När hon bara var 26 år var hon också en av landets bästa racerförare. Men hon vill göra något mer, något häftigare som att till exempel köra jorden runt.
 Sagt och gjort och 1927 startade hon från Tyskland i en Adler Standard 6. Bredvid henne satt en man hon hade träffat för första gången två dagar tidigare. Han hette Carl-Axel Söderström och var en svensk filmfotograf.


Bilen som var bakhjulsdriven hade en motor på 45 hästkrafter och toppade 85 km i timmen. Efter Clärenore och Carl-Axel kom en lastbil med två mekaniker och flaket fullt av reservdelar. Där hade hon också bland annat lastat tre aftonklänningar, en låda dynamit, massor av cigaretter och 148 hårdkokta ägg. Hon hade också med sig en riktigt hyfsad reskassa på 100 000 tyska riksmark. Pengar som bilfabriken, Bosch, tyska bilindustrin och hennes pappa ställt upp med.

Clärenore hade planerat att resan skulle ta ett år men den kom att ta två år. Redan första dagen fick de punktering. Och efter femtio mil gick kopplingen sönder. I landet som då hette Jugoslavien tog ett kullager slut. Under dessa strapatser levde hon på sina hårdkokta ägg och cigaretter samtidigt som hon jagade på sina mekaniker.
De körde via Turkiet, Syrien, Iran och sedan upp till Georgien och genom Ryssland. I Moskva köpte hon 2 800 gevärspatroner för att skydda sig mot vargar och de beryktade banditerna som fanns längs den färdväg hon valt ut. Allt tog betydligt längre tid än hon planerat och när de till sist nådde Sibirien
var det vinter och 53 minusgrader. De bokstavligen grävde sig fram genom den kalla sibiriska snön och körde sedan genom Mongoliet till Kina och Peking.De lastade bilarna på en båt och tog sig över till Japan. En annan båt tog sedan expeditionen till Hawaii och senare till Peru. Nu hade de varit ute i ett år. Bergen var så branta att de sprängde sig fram med dynamit och hyrde in peruanska indianer som släpade bilen upp för de väglösa sluttningarna. När de så kom fram till kusten lastades bilarna på en annan båt som tog dem till Amerika. Väl på amerikansk mark körde de tvärs över landet. Det skulle ta två år och 5 000 mil innan de kunde köra in i Berlin bland jublande människomassor.

Clärenore Stinnes blev den första kvinna att köra jorden runt. Och som sin co-driver hade hon svensken Carl-Axel Söderström som fotograferade hela resan. Men det fanns kärlek med också. Efter detta skilde sig Carl-Axel från sin svenska fru och gifte sig med Clärenore då de flyttade till Sverige.

Efter andra världskriget glömdes Clärenore Stinnes och hennes bedrift bort. Car-Axel Söderström dog 1976 83 år gammal och Clärenore dog 1990 då hon var 89 år. För något år sedan gjordes en tysk film om deras jordenruntresa. Filmen är en blandning av Söderströms dramatiska bilder och nyinspelade scener med bilder på en tunn, trött och ständigt rökande Clärenore.

1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar!